گلهای آپارتمانی

گل کاملیا

 اگر به دنبال یک گیاه برای زیباسازی فضای باغچه و تراس خود هستید حتما کاملیا یکی از گزینه ها شما میتونه باشه که با گلهای زیبا و رنگی جلوه فوق العاده ای به محیط خود میده ولی نگهداری از اون شرایط و نیازهایی داره که در ادامه به بررسی تمامی این موارد می پردازیم، در ادامه تمامی آنچه شما برای نگهداری این گیاه نیاز دارید بدانید را خواهم گفت.

نام انگلیسی : CAMELLIA JAPONICA
خانواده : THEACEAE – چای
بومی : آسیای شرقی
کاملیا گونه‌ای از گیاهان گل‌دار است. کاملیا درختچه‌ی همیشه‌ سبز یا درخت کوچکی است که گونه های متنوعی دارد . این گیاه در شرق و جنوب آسیا، شرق هیمالیا تا ژاپن و اندونزی دیده می‌شود. ۱۰۰ تا ۲۵۰ گونه‌ی تعریف‌شده برای کاملیا وجود دارد.

 

 

شکل ظاهری و ویژگی ها کاملیا

برگها متناوب چرمی سبز تیره معمولا ۵ تا ۱۱ سانتی متر طول و ۲.۵ تا ۶ سانتی متر عرض دارند با ساقه (دمبرگ) حدود ۵ تا ۱۰ میلیمتر و دارای حاشیه بسیار ریز دندانه دار میباشند.گل آن بین ماه های ژانویه و مارس شکفته میشود.

دارای ساقه بسیار کوتاه است. گلها معمولاً به تنهایی یا به صورت جفت هستند و ۶ تا ۱۰ سانتی متر قطر دارند. دارای حدود ۹ برگچه فرعی مایل به سبز و کاسبرگ میباشند. گل گونه های وحشی دارای شش یا هفت گلبرگ به رنگ سفید است که هر گلبرگ آن ۳ تا ۴.۵ سانتی متر (۱.۲-۱.۸) طول و ۱.۵ تا ۲.۵ سانتی متر عرض دارند.

 

 گل دهی کاملیا

معمولا جوانه ها ی گل در اوائل زمستان، در درجه حررات بیش از ۱۸ درجه سانتی گراد تشکیل میشوند و وقتی جوانه ها به حد کافی رشد گردند گیاه را درمحلی با درجه حرارت حداقل ۸ درجه سانتی گراد نگاه می دارند و گلها شروع به باز شدن می نمایند.

رنگ گلها متنوع و به رنگهای سفید صورتی قرمز است و رنگ زرد نیز در گونه‌های بومی چین و ویتنام نیز وجود دارد. از بذر برخی از گونه های کاملیا مانند C.oleiferaو C.japonica نوعی روغن به نام روغن چای تهیه می‌شود که طعمی شیرین دارد و در آسیای جنوب شرقی میلیونها نفر در آشپزی به عنوان روغن از آن استفاده می‌کنند.

 

 

نگهداری و تکثیر گل کاملیا

 آبیاری کاملیا

آبیاری گل کاملیا نیاز به حساسیت بالایی دارد. خیلی تحمل خشکی را ندارد. در فصل بهار و پاییز باید هفته ای ۲ بار آبیاری را انجام دهید و در فصل تابستان آبیاری را به هفته ای ۱ بار کاهش دهید. آب مناسب برای آبیاری این گیاه بسیار زیبا آب بدون املاح می باشد.

آب لوله کشی بخاطر آهکی که در آن وجود دارد باعث کچی شدن خاک کیاه کاملیا می شود و همین باعث بروز مشکلات متعددی از جمله زرد شدن برگ های کاملیا ، باز نشدن گل های آن و همچنین ریختن غنچه های گل کاملیای شما می شود.

اگر گیاه شما در اواخر تابستان دچار کم آبی شود گلدهی درختچه کاملیا دچار مشکل می شود. دقت کنید که اگر خاک گلدان شما همیشه خیس و حالت باتلاقی داشته باشد باعث خفگی ریشه ها و از بین رفتن گیاه شما می شود. برای این کار باید خاک گیاه کاملیا حدودا ۲ الی ۳ سانتی متر باید خشک باشد برای تشخیص زمان دقیق آبیاری می توانید از رطوبت سنج خاک گلدان سولاما نیز استفاده کنید.

 

نور مورد نیاز کاملیا

نگهداری گل کاملیا در محیط پرنور امکان پذیر است. البته میزان بهره مندی این گیاه از نور مستقیم به بستر حیات گیاه و رطوبت هوا وابسته می باشد. گل های قرمز می توانند در برابر نور خورشید تاب بیشتری بیاورند. البته اگر میزان رطوبت نسبی هوا بالا باشد، پرورش گل کاملیا در نور مستقیم آسان تر خواهد بود. چون در این شرایط قادر به تحمل نور مستقیم خورشید می باشد.

 کاملیا در مکانی که هوا از میزان رطوبت مناسب برخوردار باشد در مقایسه با مکانی که هوا خشک و گرم است نور مستقیم آفتاب را بهتر تحمل می‌کند. اما تابش نور مستقیم به همراه خشکی هوا منجر به بروز لکه های قهوه‌ای و سوخته بر روی برگسار و گلها خواهد شد. بنابراین هر مقدار که هوا گرمتر و خشک تر باشد باید این گیاه را از تابش مستقیم نور آفتاب محافظت کرد و همچینن در آبیاری آن دقت بیشتری به خرج داد.

 

دمای مناسب کاملیا

دمای مورد نیاز کاملیا بسته به نوع رقم این گیاه متفاوت است. کاملیا دما را از نزدیکی صفر تا حدود ۳۰ درجه سانتیگراد تحمل می‌کند اما دمایی که در آن می‌تواند به رشد خود ادامه دهد حداکثر ۲۱ و حداقل ۱۳ درجه سانتیگراد است.

گرمای نامناسب محیط در زمان غنچه دهی این گیاه از دلایل ریزش غنچه های گل است.اگرچه دمای ۱۸-۱۵ درجه برای شکل گیری غنچه های این گیاه مناسب است اما بعد از شکل گیری غنچه ها اگر دما را اندکی پایین تر بیاوریم به افزایش عمر گلها کمک خواهد شد.

 

رطوبت 

غبار پاشی هفته ای یکبار با آب ولرم و سبک پیشنهاد می‌گردد، موقعی که گیاه در گل است غبار پاشی را متوقف نمایید.

 

خاک و کود کاملیا

کاملیا بستر کاشتی با بافتی نسبتا سبک (عدم وجود رس در بستر کاشت) ، زهکش خوب و غنی از هوموس با اسیدیته زیر ۷ و به شکل ایده‌آل در حدود ۶٫۵-۵٫۵ را ترجیح می‌دهد و اغلب گونه ها در خاکهای گچی و یا خاکهایی که محتویات کلسیم آنان زیاد است رشد خوبی ندارند و دچار زردی برگسار ناشی از عدم توانایی جذب برخی از عناصرهمانند آهن منگنز و روی می‌شوند.

همچنین به تدریج در چنین خاکهایی ریزش برگها و غنچه های گل نیز ممکن است روی دهد. به همین دلیل مخلوطی از سه قسمت خاک جنگلی و یک قسمت ماسه برای پرورش کاملیا مناسب است.
کود مورد نیاز این گیاه را می توان به مقدار ۲ گرم سولفات آمونیوم و ۲ گرم کود معمولی در یک لیتر، هر دو هفته یکبار از بهمن تا مرداد، مورد استفاده قرار داد.

 

 

 

 

تکثیر کاملیا

قلمه

با استفاده از قلمه این گیاه میتوان آنرا تکثیر کرد اما باید بدانیم که گاهی این کار با موفقیت انجام نمی شود. برای افزایش شانس ریشه زایی قلمه ها وجود رطوبت مناسب در هوا و همچنین مصرف هورمونهای ریشه زایی و پاگرما توصیه شده است .

بهتر است که از ساقه های جوان و حاصل از رشد سال جاری که تا حدودی بافتی محکم پیدا کرده اند(در اوایل تابستان) قلمه تهیه شود. برش را از زیر پنجمین گره بر روی ساقه بزنید (ناحیه اتصال برگ به ساقه گره نامیده می شود).

برگهای پایینی را حذف کنید و جدا کردن پوست ۱٫۵ سانتیمتر از قسمت پایین قلمه به ریشه زایی آن کمک کرد. کوچک کردن اندازه پهنک برگهای باقیمانده به یک دوم نیز می تواند به کاهش تبخیر آب از قلمه ها و ماندگاری بیشتر آنان کمک کند. قلمه ها را در بستری که حداقل ۱۵-۱۰ سانتیمتر عمق دارد بکارید و برای مخلوط کاشت می توان از مخلوط یک قسمت شن + یک قسمت پیت موس استفاده کرد.

قلمه را حدود ۷ سانتیمتر در بستر کاشت فرو کنید. بستر کاشت را مرطوب نگه دارید همچنین کشیدن پلاستیک شفاف بر روی قلمه ها به حفظ رطوبت هوای اطراف قلمه ها کمک کند. ریشه زایی تا حدود اواسط الی اواخر زمستان طول می کشد. گیاه حاصل از قلمه ۶-۳ سال طول میکشد تا به گلدهی برسد.

خوابانیدن

خوابانیدن هوایی راه دیگر تکثیر این گیاه است. ساقه های مختلف گیاه را برای این روش می توان استفاده کرد اما آنهایی که حدود ۲-۱ سانتیمتر قطر دارند بهتر هستند. از نوک ساقه حدود ۶۰-۳۰ سانتیمتر پایین تر بیاید و نواری از پوست ساقه را از دور آن بردارید. طول این نوار که برداشته می شود ۲-۱٫۵ برابر قطر ساقه است.

یعنی فرض کنید که ساقه مورد نظر شما مثلا یک سانتیمتر قطر دارد. بنابراین طول حلقه ای که پوست آن برداشته می شود حدود ۲ سانتیمتر است. خزه اسفاگنوم مرطوب در اطراف آن گذاشته و ابتدا لایه ای از کاغذهای آلومینیومی نازک به دور آنها بکشید و بعد با پلاستیک آنرا بپوشانید . خزه موجود در این ناحیه باید مرتباً مرطوب نگهداشته شود.

هرگز سعی نکنید با جابجا کردن خزه ها ریشه زایی ساقه را بررسی کنید این کار به ریشه های تشکیل شده آسیب جدی وادر می کند. بعد از مدتی ریشه ها در این قسمت تشکیل می‌شوند و می‌توان این قسمت از ساقه را از گیاه مادری جدا کرد و به عنوان گیاهی مستقل کاشت. اگر این عمل را در اواخر فروردین انجام دهیم ساقه های ریشه دار در شهریور ماه آماده می‌شوند.

 

 

 

هرس کاملیا

گلهای کاملیا در اوایل سال شکوفا می‌شود و جوانه های گل برای سال بعد در اواخر تابستان و در طی پاییز بر روی شاخسار یک ساله شکل می‌گیرد. هرس در این زمان منجر به حذف تعداد بیشماری از گلها خواهد شد. بنابراین بهترین زمان هرس در فصل بهار و بعد از اتمام گلدهی گیاه و قبل از شروع رشد رویشی جدید است.

برخی از پرورش دهندگان اضهار کرده اند که کاملیا هرس سخت را می‌تواند به خوبی تحمل کند بنابراین گیاهان مسن را برای جوان سازی و تحریک رشد شاخسار جید به سختی هرس می‌کنند. برای گیاهانی که هنوز به این مرحله نرسیده اند هرس محدود می‌شود به حذف شاخسار شکسته و آسیب دیده و یا شاخساری که خارج شکل مورد نظر شما در حال رشد هستند.

 

 

آفات و بیماری های کاملیا

گلهای کمرنگ و شفاف می تواند ناشی از مواد براق کننده شیمیایی باشد.
گروهی از حشرات آفت لکه های دیسک مانند روی برگها ایجاد می کننند. اگر هفته ای یکبار با سم حشره کش نفوذی گیاه را سمپاشی کنید علایم بر طرف می شود.
در صورتی که برگهای گیاه ناگهان خشک شوند، احتمال بدهید صدمه مربوط به اشعه مستقیم آفتاب است.
آبیاری بیش از حد باعث زردی برگها و سقوط آنها می شود
 

گلها کم رنگ و شفاف شده اند:صدمه مربوط به مواد براق کننده شيميايي است، گلها را در هنگام استفاده از مواد براق کننده در امان نگه داريد.
لکه هاي ديسک مانند روي برگهاست: حشره آفت عامل آن است هر هفته يکبار با سم حشره کش نفوذي گياه را سمپاشي نموده تا علايم بر طرف گردند.

سطح خاک خشک و آب جذب نمي نمايد:ريشه ها متراکم هستند، براي مدت 15 دقيقه گلدانها را به تشت و يت سطل پر از آب منتقل نماييد و آبياري را تنظيم کنيد. بهار آينده گلدانها را تعويض نماييد.
 برگها زرد شده و سقوط مي کنند:آبياري زياد از اندازه انجام شده است، در فاصله بين دو آبياري سطح خاک خشک نگه داشته سپس آبياري کنيد، هرگز اجازه ندهيد آب اضافي در گلدانها باقي بماند.
غنچه ها بدون اينکه باز شوند سقوط مي کنند:گياه را با کود آهن طبق دستور تغذيه نماييد، از آب بدون املاح در غبارپاشي و آبياري استفاده کنيد، آب بايد فاقد املاح بخصوص کلسيم باشد.
 برگها در زمستان مي ريزند:ريزش در اکثر مواقع طبيعي است.
برگها کوچک بوده و از غنچه و گل خبري نيست:گياه از کمبود عناصر غذايي در خاک در رنج است،گياه را تغذيه مصنوعي نماييد.
سطح زيرين برگها داراي تارعنکبوت است: کنه ريز قرمز عامل آن است. با پارچه و يا اسفنج مرطوب سطح زيرين برگها را تميز نموده و يا هر دوهفته يکبار با سم کنه کش طبق دستور گياه را سمپاشي نماييد تا علايم بر طرف گردند، ايجاد رطوبت در محيط گياه باعث کاهش آفت مي گردد.
برگها سبز کمرنگ هستند: از آب حاوي املاح براي غبار پاشي استفاده شده است، از آب سبک استفاده کنيد، با کود آهن گياه را تغذيه نماييد، خاک گلدانها بايد عاري از مواد قليايي ياشد

 

 

 

برای اطلاع از ارقام موجود وقیمت تماس بگیرید.
۰۹۳۵۷۱۳۳۵۹۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *